Кварцові VS механічні: який годинник краще?

який наручний годинник краще?

який наручний годинник краще?

          

Хочете купити годинник, але не знаєте які? Давайте розберемося і відповімо на питання, які найчастіше виникають при покупці: що є кварцові і механічні наручні годинники. У чому їх плюси і мінуси.

Як працює механічний годинник?
Головною відмінністю кварцового годинника від механічного годинника є джерело енергії, яке забезпечує роботу механізму. У механічному годиннику за це відповідає пружина у вигляді спіралі. Вона знаходиться в барабані та має зубчастий край. Під час заводу годинника пружина закручується, а під час її розкручування в дію наводиться барабан, що запускає і весь годинниковий механізм.

Що таке кварцовий годинник?
За роботу кварцового годинника відповідає батарейка, що живить весь електронний блок, а також кроковий електродвигун. Двигун отримує імпульс від електронного блоку один раз на секунду, тому стрілки повертаються. Висока стабільність частоти імпульсів, що виробляються забезпечується кристалом кварцу - звідси і назва даного аксесуара. Заводиться такий годинник один раз (наступний завод буде здійснено, лише коли доведеться міняти батарейку). Кварцовий годинник – це висока точність та комфорт у використанні. Найчастіше ми називаємо такі годинники електронним, хоча насправді вони кварцові з цифровою індикацією.

Сучасні виробники пропонують кварцовий наручний годинник, який є міні-комп'ютером. Завдяки програмуванню мікросхеми вони легко оснащуються секундоміром, хронографом, будильником або календарем. Додаткових функцій може бути безліч.

Механічний годинник з'явився понад чотириста років тому, а от кварцовий вийшли на ринок лише в другій половині ХХ століття. На сьогоднішній день постійно ведуться суперечки: який годинник краще - кварцовий або механічний. Але всі вони мають свої плюси та мінуси.

 

Переваги та недоліки механічного годинника

Однією з головних переваг "механіки" є відсутність потреби постійної зміни батарейки. Це означає, що такий наручний годинник не потребує додаткового сервісного обслуговування, немає необхідності купувати батарейки, а отже – відсутні додаткові грошові витрати.

Механічний годинник відрізняється великою ремонтопридатністю. Сьогодні будь-який майстер годинникових справ може виготовити деталь, що зламалася. І навіть, незважаючи на те, що такий годинник міг бути виготовлений дуже давно, він підлягає ремонту з можливістю збереження оригінального механізму. Вони мають великий термін служби. Всі деталі таких аксесуарів виготовляються із металу, який, безумовно, продовжує повік самого механізму. Саме тому, механічний наручний годинник, як жіночий, так і чоловічий, вважаються більш престижними.

До недоліків годинника даного типу можна віднести: чутливість до ударів, неточність ходу годинника, а також висока вартість - при їх складання використовується виключно ручна праця.

Хоча за подібну ювелірну роботу годинникара все-таки варто віддати гроші. До того ж, сьогодні можна знайти гідну модель у більш бюджетному ціновому сегменті. Тим паче далеко ходити не треба. Ось, подивіться на відмінний механічний годинник за прийнятні гроші.

{{tovar=1332,1465,2221}}

Плюси та мінуси кварцового механізму

Головним плюсом годинника з кварцовим механізмом є точність ходу. Розбіжність у часі на місяць може становити до двадцяти секунд, а у найкращих годинників таке відхилення може становити до п'яти секунд за один рік.

Такий наручний годинник набагато надійніший, ніж механічний, оскільки він має менше деталей (всього лише електронний блок і кроковий електродвигун).

Годинник з кварцовим механізмом не потребує щоденного заводу. Сьогодні випускаються моделі, в яких батарейка змінюється один раз на три роки. Також зустрічається кварцовий годинник з батарейкою, розрахованою на термін служби до десяти років.

Складання годинника з цим типом механізму відбувається при повній автоматизації, яка, безумовно, дешевше, ніж ручна праця. Тому і вартість моделей з кварцовим механізмом у рази менша, ніж у механічних. Такий годинник можна дозволити собі за будь-якого бюджету. А можливо навіть кілька. Під різний стиль та привід.

А ось до недоліків можна віднести:

- Невеликі, але регулярні грошові витрати на купівлю батарейки.

- невисока ремонтопридатність. У випадку, якщо завод-виробник припинив виробництво запасних частин, то такий наручний годинник можна відремонтувати тільки, якщо механізм буде повністю замінений.

- недовговічність - кварцовий годинник, який був випущений наприкінці двадцятого століття, сьогодні працювати не будуть з тієї простої причини, що сучасні батарейки до них не підійдуть.

Всі ці недоліки, звичайно, відносні. Мало кого злякає перспектива змінювати батарейку, коли на коні стильний та модний годинниковий аксесуар. Тим більше, коли у нього максимально хороше співвідношення ціни та якості, а завдяки сучасним технологіям якість часто навіть вища за встановлену ціну. Ось три супер моделі для прикладу.

{{tovar=645,835,2037}}

 

Виходячи з вищесказаного, однозначно відповісти на питання, який наручний годинник краще - кварцовий або механічний - неможливо. Вибираючи той чи інший тип механізму, слід виходити зі своїх індивідуальних переваг. Які з наведених нами переваг є цінними для Вас? Подумайте та сміливо здійснюйте покупку.