Як доглядати за наручним годинником?

Основи правильної експлуатації

Основи правильної експлуатації
 
Ви носите свій годинник з гордістю. І часто поглядаєте на них лише для того, щоб помилуватися як здорово вони сидять на руці. Зберегти ці приємні відчуття від носіння годинника довше можливо. Тільки необхідно їх правильно доглядати. Дотримуйтесь наших рекомендацій, і ви зможете продовжити термін служби вашого улюбленого аксесуара.

Загальні правила догляду за наручним годинником
Дані правила догляду прописані у всіх інструкціях, що додаються до годинника:

1. Уникайте потрапляння вологи під скло та всередину механізму
2. Періодично перевіряйте цілісність скла та корпусу
3. Якщо у вас водонепроникний годинник, то в цьому випадку необхідно стежити за тим, щоб заводна головка була міцно закручена
4. Очищайте скло, корпус та ремінець від різних забруднень
5. Слідкуйте за тим, щоб годинник не знаходився біля предметів, що мають підвищене електромагнітне поле
6. Не допускайте різких перепадів температур.

Догляд за механізмом

Якщо ви є власником годинника з механічним механізмом, тоді подбайте про те, щоб на ваш годинник був у чистоті, тобто, уникайте потрапляння рідкого бруду, пилу та інших забруднень. Також такий годинник досить чутливий, тому, не варто його піддавати різким струсам, ударам та іншим механічним пошкодженням. Годинникові майстри настійно рекомендують хоча б один раз на три роки проводити профілактику годинників у спеціалізованих майстернях, де механізм буде змащений та почищений.
Власникам кварцового годинника в першу чергу слід уникати електромагнітного випромінювання. Справа в тому, що в даному випадку вашому годиннику загрожує прискорення, відставання або повна зупинка ходу. Слідкуйте за тим, щоб годинник не перегрівався – може статися руйнування електронної начинки або елементів живлення. Щоб всього цього не сталося, цілком достатньо дбайливого ставлення до годинника.
 

Догляд за поверхнею скла

Скло годинника потребують акуратного звернення. Навіть якщо ваш годинник оснащений сапфіровим склом, це ще не означає, щоб його можна бити і дряпати. Скло є одним із найважливіших захисних елементів циферблату. Тому, якщо скло розбилося або тріснуло, його необхідно терміново замінити, оскільки пил може потрапити в сам механізм і він дуже швидко вийде з ладу.
Доглядати за склом досить просто - стежте за тим, щоб на ньому не з'являлися подряпини, тому що незабаром вони можуть перетворитися на тріщини. Якщо контакт з водою, насухо протріть поверхню нетканою серветкою. Для сапфірового скла виробники випускають спеціальні креми для чищення.
 
 

Догляд за браслетами зі сталі, титану та інших металів

Найбільш можливим забрудненням браслетів з різних металів є суміш поту, що виділяється, і бруду. Щоб позбутися від неї, використовується найпростіший спосіб – один раз на місяць цілком достатньо промити браслет у мильній воді з використанням щітки, а також періодично протирати його нетканою серветкою. Якщо металевий ремінець опинився у хлорованій або солоній воді, необхідно промити його проточною водою. Щоб почистити ланки, можна використовувати зубочистку, а можна здати браслет до спеціалізованого годинникового центру.

Догляд за шкіряним, текстильним або каучуковим ремінцем

Ремінці з вищеперелічених матеріалів дуже бояться спеки та вологи. Сам догляд за цими елементами годинника цілком доступний і простий.
Щоб шкіряні ремінці були еластичними та блискучими, їх необхідно протирати спеціальними розчинами. При неправильному сушінні та надмірному намоканні ремінці зі шкіри можуть потріскатися або рассохнуться.
Каучукові ремінці доглядають так само, як і за шкіряними - не допускати перегріву і зайвого забруднення, а при виникненні контакту з водою негайно протерти ремінець насухо.
Доглядати текстильні ремінці досить просто. При необхідності їх можна навіть випрати (дотримуючись, звичайно, вимог догляду за конкретною тканиною). Головне, пам'ятайте, що з часом текстильні вироби старіють і можуть порватися.

 

Правильна експлуатація та уважність є запорукою тривалого терміну служби вашого годинника. Дотримуючись наведених вище інструкцій, ви зможете насолоджуватися своїм годинниковим аксесуаром не один рік.